JOI, 27 IUNIE 2019

De ce ni se îngălbenesc dinții

 Oricât de bine ți-ai întreține dantura și oricât de riguros ai respecta sfaturile privind igiena dentară, în timp, dinții tăi se îngălbenesc și își pierd strălucirea de odinioară. De cele mai multe ori, de vină sunt unele obiceiuri cotidiene, însă pot exista și factori independenți de comportamentul tău. „Principala cauză a îngălbenirii dinților este stilul de viață”, spune dentistul american Justin Phillip.

Adesea, nu este suficient doar să îți schimbi stilul de viață sau obiceiurile pentru ca dantura ta să revină la albul de odinioară. Tocmai de aceea, multe persoane apelează fie la fațetele dentare, care sunt însă extrem de scumpe, fie la un tratament de albire pentru dinti, mult mai accesibil ca preț și foarte eficient în redarea strălucirii danturii.

Cu toate acestea, este important să știi care sunt cauzele îngălbenirii danturii, astfel încât să le poți preveni mai eficient sau să te ferești de ele, pe cât posibil:

Fumatul, inamicul numărul 1 al danturii

Substanțele chimice din țigări, în special nicotina, sunt cei mai mari inamici al danturii și cauza principală a apariției petelor pe dinți. Oricât de mult te-ai spăla zilnic pe dinți, aceste pete sunt greu de îndepărtat și sunt inestetice. Pe lângă acest lucru, fumatul le strică smalțul, poate contribui la problemele gingivale și poate favoriza apariția cariilor.

Alimentele colorate care pătează dantura

Ca o regulă generală, orice aliment sau băutură care îți pătează hainele îți va păta și dantura. De aceea, alimentele și băuturile închise la culoare, precum vinul roșu, ciocolata și sosurile brune (sosul de soia, oțetul balsamic, sosul pentru paste sau sosul cu curry) îți îngălbenesc în timp dinții. La fel, unele fructe și legume, așa cum sunt strugurii, afinele, cireșele, sfecla roșie sau rodiile, pot contribui din plin la pătarea danturii. Toate aceste alimente sunt bogate în pigmenți care se „lipesc” de smalțul dinților și sunt dificil de îndepărtat apoi.

Băuturile carbogazoase și cafeaua

Acidul din băuturile carbogazoase contribuie la slăbirea smalțului și face mai ușor pentru pigmenții de care vorbeam mai devreme să pătrundă în învelișului dinților. La fel de dăunătoare pentru o dantură frumoasă poate fi și cafeaua, mai ales atunci când este băută neagră, fără lapte. De altfel, un studiu realizat în 2014 și publicat în Jurnalul Internațional al Igienei Dentare a descoperit că atunci când adăugăm lapte în ceai sau cafea riscul de pătare este mai mic, întrucât proteinele din lapte nu permit pigmenților să se lipească de smalț.

Periajul insuficient

Periajul dinților ajută la îndepărtarea bacteriilor și a plăcii dentare care cauzează îngălbenirea danturii. De aceea, atunci când nu îți periezi bine dinții, nu îi periezi suficient timp sau eficient, petele nu vor întârzia să apară. Pentru a preveni acest lucru, ai grijă să ții cont de sfaturile medicilor stomatologi privind igiena dentară. Asigură-te că te speli pe dinți două-trei minute în fiecare seară, că folosești apa de gură și ața dentară, că îți schimbi periuța o dată la trei luni și că aceasta este potrivită pentru tipul tău de dantură.

Vizitele amânate la cabinetul stomatologic

Dentiștii recomandă să mergi la controale de rutină o dată la șase luni, pentru a efectua un detartraj și un periaj profesional, care să înlăture placa dentară, bacteriile acumulate sub gingie și să îți redea strălucirea dinților. Dacă lași timpul să treacă fără a efectua un detartraj periodic, tartrul acumulat pe dinți și în jurul gingiilor va contribui din plin la aspectul gălbui al danturii tale și, pe lângă asta, va fi principalul motiv pentru care îți apar carii.

Sursă foto: Elle Stallings de la Pixabay

COMENTARII

De la ce varsta ar trebui bebelusii sa poarte incaltaminte?

acum 4 ore

Efectele potentiale pe care pantofii pentru copii le-ar putea avea asupra picioarelor in curs de dezvoltare au fost dezbatute printre pediatrii de zeci de ani. Expertii Asociatiei Americane de Pediatrie sfatuiesc parintii despre cum sa puna pantofii in picioarele unui nou-nascut si spun ca bebelusii nu trebuie sa poarte pantofi pana cand nu incep sa mearga.

Legătura dintre un zâmbet frumos și fericire

acum 8 zile

Formarea relațiilor interpersonale este o trăsătură a naturii umane, o nevoie primară, iar zâmbetul este primul detaliu pe care îl observăm în interacțiunea cu persoanele din jurul nostru. Aspectul curat și alb al dinților îți poate oferi mai multă încredere în tine, de aceea este foarte important să acorzi o atenție ridicată asupra întregii tale danturi.

Cum te protejezi de aerul poluat

acum 10 zile

Potrivit unui raport realizat de Global Alliance on Health and Pollution, România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți provocate de poluare și locul 8 în Europa. Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării provocate în principal de mașini și de construcții. Iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a respira un aer mai curat.

Cum să combaţi lipsa de energie specifică sezonului

acum 22 zile

Este foarte important să respecţi orele de somn, să te odihneşti şi să îți păstrezi calmul în fața evenimentelor negative minore. Trebuie să ştii că temperaturile scăzute sunt un factor de epuizare pentru organism, motiv pentru care acesta devine mai vulnerabil în faţa bolilor.

Parodontoza – care sunt simptomele și cum să tratezi boala?

acum 28 zile

Parodontoza apare în urma ignorării semnelor gingivitei, problemă care poate fi identificată foarte ușor, grație modificărilor care pot fi observate.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »