LUNI, 09 SEPTEMBRIE 2019

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă

 Foto: shutterstock

Există în cariera oricărui angajat unul sau mai multe momente în care se pune problema întreruperii unui contract de muncă, prin depunerea demisiei. Motivele pentru care cineva ia această decizie sunt multiple și pot fi de ordin personal, familial, profesional sau medical. Cazurile cele mai fericite sunt cele în care îți depui demisia pentru că ai găsit un job mai bun sau mai bine plătit. Bineînțeles, există și cazuri în care demisia pare să fie singura cale de ieșire dintr-o situație care a devenit insuportabilă.

Demisia este reglementată prin lege de articolul 81, alineatul 1 din Codul Muncii și e definită drept o notificare scrisă prin care angajatul îi comunică angajatorului decizia sa de a încheia contractul individual de muncă. Dacă vrei să-ți depui demisia, trebuie să știi că nu eșți obligat să îți motivezi această decizie. Fiind un act unilateral, angajatorul este obligat să o înregistreze, iar acceptul acestuia nu e necesar. E însă obligatoriu ca demisia să nu aibă o formă tacită, ci să fie depusă în scris.

Pentru ca totuși să fie protejate și interesele angajatorului, legea impune un termen de preaviz. Acesta este de cel mult 20 de zile lucrătoare pentru cei care îndeplinesc funcții de execuție și de maximum 45 de zile în cazul angajaților care au funcții de conducere. Aceasta înseamnă că nu poți plec pur și simplu de la un job imediat după depunerea demisiei. O astfel de faptă se poate considera drept aducătoare de prejudicii pentru companie, având drept consecință inclusiv un proces prin care compania să-ți ceară daune. Legea stipulează și data începerii preavizului. Perioada de preaviz se calculează începând cu a doua zi lucrătoare de la data depunerii demisiei.

Există însă și două situații în care contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz. De pildă, dacă angajatorul este de acord să renunțe la perioada respectivă sau nu își îndeplinește obligațiile stipulate în contractul de muncă. Astfel de situații pot fi: neplata salariilor la timp, refuzul de a acorda concedii sau lipsa măsurilor de protecția muncii.

Ce trebuie să scrii în cererea de demisie

Așa cum am mai spus, o cerere demisie se depune în scris, nu verbal și în niciun caz tacit. În cererea de demisie este suficient să scrii că vei demisiona începând cu data de…, ținând cont de perioada de preaviz aferentă funcției tale. Fiind un act oficial, este suficient să spui atât, să menționezi data și să semnezi, fără să adaugi alte plângeri sau reproșuri. Un model de cerere de demisie poate fi următorul:

”Domnule Director,
subsemnatul _______, având CNP _____, angajat în cadrul SC ____ SRL, în funcția de _______, vă aduc la cunoștință prin prezenta că doresc încetarea prin demisie a contractului de muncă numărul __ din data de _____, în baza articolului 81 din Codul Muncii, cu respectarea preavizului de 20 de zile lucrătoare.
Vă mulțumesc!
Data și semnătura”

Ce drepturi și obligații ai dacă îți depui demisia

Nu uita, orice angajat are dreptul de a demisiona oricând, indiferent de motive, tipul de contract încheiat sau clauze. Chiar dacă ți-ai dat demisia, ai în continuare aceleași obligații și drepturi, în calitate de angajat, până la expirarea termenului de preaviz. Nu uita să soliciți un număr de înregistrare pentru demisie, pentru orice eventualitate. Totodată, dacă te gândești să sari peste preaviz luându-ți zilele de concediu rămase disponibile, trebuie să știi că poți face acest lucru numai dacă angajatorul tău este de acord.

Deși legea spune că nu ești obligat să-ți motivezi dorința de plecare, ar fi util să ai o discuție directă cu șeful tău, în care să îi expui motivele ce au dus la demisie. Totodată, pentru a sta liniștit că orice situație este încheiată definitiv la locul tău de muncă, poți solicita și o notă de lichidare. Evident, în cazul unei demisii, angajatorul are și el drepturi și obligații. În primul rând, acesta este obligat să-ți primească demisia și să o înregistreze în ziua primirii. Dacă refuză să facă asta (ceea ce e ilegal), poți trimite demisia prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, pentru a avea o dovadă clară că a fost trimisă. Zilele de preaviz vor fi plătite în baza contractului de muncă.

Ulterior, demisia ta va trebui înscrisă în Registrul de Evidență a Salariaților. Companiile care nu fac acest lucru pot primi amenzi de până la 8.000 de lei. Demisia își va produce absolut toate efectele odată ce a fost înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al firmei. Dacă te răzgândești după ce ți-ai depus demisia, iar aceasta a fost înregistrată, va trebui să închei un alt contract de muncă, reluând practic procedurile din cazul unei angajări.

Sursa foto: Shutterstock

COMENTARII

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 5 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Ghid util pentru cei care isi cauta o casa care sa ii multumeasca pe toti membrii familiei

acum 18 zile

Cand ai o familie numeroasa, este important ca locul in care locuiti sa multumeasca fiecare persoana. In timp ce tu si partenerul aveti nevoie de confort si intimitate, copiii necesita siguranta, spatiu pentru distractie, invatare si visare. Daca gospodaria include si un animal de companie, lucrurile parca devin din ce in ce mai complicate.

Telefonul mobil minimalist - Ce este și cum te ajută să fii mai productiv

acum 18 zile

Telefoanele mobile inteligente ne ușurează viața de zi cu zi, încorporând o mulțime de funcții ultramoderne. Cu ajutorul unui smartphone nu doar că dispui de numeroase moduri în care poți interacționa cu cei apropiați oriunde s-ar afla aceștia, dar poți socializa cu amicii virtuali, te poți informa și te poți deconecta de la cotidian.

5 utilizări inedite pentru spray-urile cu vopsea

acum 18 zile

Tuburile de spray cu vopsea nu trebuie aruncate după ce s-au golit. Le poți recicla sau, și mai bine, le poți reutiliza, transformându-le în obiecte inedite de decor. Iată cât de simplu este să-ți folosești imaginație și să folosești diferit aceste obiecte. Spray-urile cu vopsea sunt folosite pentru graffiti, oferindu-ți posibilitatea să desenezi, să pictezi și să transmiți diferite mesaje în zonele special amenajate. Dar după ce aceste tuburi s-au golit nu înseamnă că s-a terminat și distracția. Îți poți folosi în continuare imaginația, pentru a refolosi creativ aceste obiecte, astfel încât să-ți decorezi locuința sau biroul într-un stil unic. Iată câte sugestii:

6 cadouri ideale pentru nunta de argint

acum 27 zile

25 de ani de casatorie, multe emotii si un cuplu pentru care, timp de un sfert de secol, fericirea s-a impartit la doi. Nunta de argint are o semnificatie aparte.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »