MIERCURI, 22 DECEMBRIE 2010

Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a IV-a)

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului.
 

Germania

In Germania, principalele mancaruri servite la masa de Craciun sunt friptura de gasca si crapul prajit, dar si preparatele din carne de rata si purcelus pot fi intalnite. Garniturile tipice includ cartofi si varza verde, rosie sau de bruxelles.

In anumite regiuni, masa de Craciun este servita nu de Ajun, ci a doua zi. In acest caz, masa de seara este una simpla, la care se mananca salata de macaroane si carnati. Dulciurile sunt obligatorii si printre desrturile preferate se gasesc: martipan, batoane condimentate - lebkuchen, cateva feluri de paine, tarte cu fructe si painici fructate, cum ar fi Christstollen si Dresden Stollen.

Islanda

La ora 6 seara se serveste masa de Craciun in Islanda, iar mancarurile servite depinde de preferintele fiecarei familii. Printre cele mai populare retete se numara insa Hamborgarhryggur, ceea ce e un fel de sunca de porc, dar si carne de ren, miel afumat, rata sau curcan.
 

Liban

Libanezii, in mare parte crestini, dar si musulmanii au parte de doua mese mari de Craciun: una in noaptea de 24 si cea de-a doua in ziua de 25, la amiaza.
De multe ori, ce ramane la masa din seara de Ajun, iar familia se reuneste pentru ambele mese. Friptura de curcan este cea mai comuna alegere, la fel ca si puiul sau kebab-ul. La miezul noptii, crestii merg la biserica pentru slujba religioasa specifica.

Foto: gone-ta-pott.com

 

Citeste si Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea I)

Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a II-a)

COMENTARII

Tăiței cu legume – O cină delicioasă

acum 17 ore

Dacă doar gândul la niște paste delicioase îți lasă gura apă, poți să te declari fanul lor. În cazul în care ai intoleranță la gluten, ar trebui să încerci și pastele și tăiței din hrișcă. Iată o rețetă rapidă, cu legume, perfectă pentru cină....

Chiftele din năut și orez cu turmeric – Un prânz ușor

acum 1 zile

Când ești grăbită, dar vrei un prânz delicios și hrănitor, ai nevoie de o rețetă sănătoasă. Mâncarea gătită din legume proaspete te va ajuta să ai un stil de viață sănătos. Dieta ta trebuie să fie bogată în alimente ce aduc un aport ridicat de vitamine...

Chec cu banane, ciocolată și nuci - Desertul perfect

acum 2 zile

Dacă în perioada de izolare nu ai copt niciun chec cu banana, nu e timpul pierdut. Acest desert delicios poate fi adaptat după bunul tău plac, fiind potrivit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Chec cu banane, ciocolată și nuci Ingrediente -250g...

Supă cremă de roșii și quinoa

acum 3 zile

Roșiile acelea gustoase și parfumate, de grădină, care îți amintesc de gustul copilăriei, când erai la țară la bunici, sunt numai bune de pus într-o supă. O supă cremă de roșii este exact ce îți trebuie pentru masa de prânz vara, mai ales dacă ești la...

Salată caldă cu penne, legume și sos de usturoi copt

acum 4 zile

Un prânz rapid și sănătos înseamnă neapărat legume. O salată caldă cu penne va fi un deliciu pentru întreaga familie. Salată caldă cu penne, legume și sos de usturoi copt Ingrediente -100g penne ( albe sau integrale) -1 dovlecel zucchini -1 cartof...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »