LUNI, 09 SEPTEMBRIE 2019

Care sunt analizele pe care trebuie să ți le faci o dată pe an?

Atunci când vine vorba despre sănătate, trebuie să știm că este foarte important să fim precauți și să ne luăm toate măsurile de prevenție deoarece există foarte multe boli care nu manifestă simptome vizibile. Astfel, în lipsa unui control medical anual, putem fi luați prin suprindere de apariția unei boli pe care nu am reușit să o descoperim la timp.

De cele mai multe ori, pacienții ajung în fața medicilor cu afecțiuni grave, în stadiu avansat și cu șanse mici de recuperare. Vizita la medicul de familie, cel puțin o dată pe an, este recomandată tuturor persoanelor indiferent de vârsta pe care o au. Atât analizele de rutină, cât și examenul de evaluare generală a sănătății reprezintă cea mai bună opțiune pentru prevenirea celor mai frecvente boli precum: anemia, diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare.
Analizele anuale sunt o șansă de a menționa doctorului de familie orice îngrijorare cu privire la sănătatea ta. De asemenea, pe lângă întrebările specifice controlului medical, vei discuta și despre comportamentele specifice stilului tău de viață precum: fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta și exercițiile fizice.

Iată care sunt analizele pe care trebuie să le faci în fiecare an:

1. Control stomatologic, detartraj și periaj profesional

Starea de sănătate generală se află în strânsă legătură cu sănătatea dentară. De cele mai multe ori, întâmpinăm probleme la nivelul cavității bucale care ne afectează întreg organismul. Pentru a evita atât tratamentele stomatologice complexe, cât și problemele de sănătate generală trebuie să acordăm o atenție sporită prevenției dentare. Este recomandat un control la medicul stomatolog o dată la șase luni și, de asemenea un detartraj și un periaj profesional, care se realizează cu tehnologii moderne, în zilele noastre. Detartrajul este un tratament dentar nedureros prin intermediul cărora se îndepărtează depozitul de tartru prin intermediul ultrasunetelor.

Periajul profesional este necesar pentru a netezi și pentru a îndepărta complet reziduurile plăcii bacteriene. În timpul procedurii nu vei simți durere și, de asemenea, nu vei fi nevoit să mergi la mai multe ședințe. Controlul periodic la medicul stomatolog, dar și detartrajul și periajul profesional îți garantează siguranță pe termen lung și o sănătate generală cât mai bună.

2. Hemoleucograma

Hemoleucograma este una dintre investigațiile care îți poate detalia starea generală de sănătate. De asemenea, pot fi identificate alergiile și infecțiile din corp, prezența anemiei sau chiar a leucemiei. Pentru a te asigura că beneficiezi de rezultate cât mai precise, a căror acuratețe evaluează starea populațiilor de celule într-un mod cât mai sigur, asigură-te că analizele sunt făcute într-un laborator cât mai performant.

3. Fibrinogenul

Fibrinogenul este indicatorul coagulării săngelui iar dezechilibrele acestuia exprimă afectarea directă a diferitelor organe. În urma unei analize a fibrinogenului vei putea afla capacitatea organismului tău de a forma și dezintegra cheaguri de sânge. Creșterile nivelului fibrinogenului pot indica afecțiuni precum cele inflamatorii sau cardiovasculare, pneumonii, tumori sau reumatism. Astfel, este recomandat să faci această analiză anual pentru a putea preveni afecțiunile și pentru a te asigura că starea ta generală de sănătate se află în limite normale.

4. VSH-ul

VSH-ul sau viteza de sedimentare a hematiilor, este testul care îți poate oferi informații în legătură activitatea inflamatorie a organismului tău. Astfel, acest test este foarte util pentru a stabili un diagnostic corect și pentru a înregistra evoluțiile unor posibile boli inflamatorii de la nivelul unor țesuturi sau organe.

5. Glicemia

Glicemia este unul dintre cele mai uzuale teste medicale și are rolul de a măsura nivelul de glucoză sau de zahăr din sânge. Astfel, putem să depistăm diabetul zaharat sau toleranța alterată la glucoză. Atunci când descoperim că nivelul glicemiei este crescut față de limitele normale, este posibil să suferim atât de diabet, cât și de diverse afecțiuni cardiovasculare. Controlul regulat al glicemiei ne poate indica și starea metabolismului nostru, nivelul de zahăr din sânge reprezintă principalul combustibil al organismului pentru producerea energiei, de aceea, un nivel normal al glicemiei atestă și un metabolism bun.

6. Colesterolul

Grăsimea prezentă în toate celulele organismului este produsă în proporție de 80% la nivelul ficatului, restul de 20%, provine din alimentație. Colesterolul este necesar pentru producerea unei varietăți de hormoni, având și rol în digestie. Este foarte important ca valoarea acestuia să nu depășească limitele normale.

7. Calciul

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale din organism și se găsește în proporție de 99% în oase. Calciul are atât un rol structural, fiind important pentru formarea și consolidarea oaselor și a dinților, cît și un rol functional, contribuind la coagularea sângelui, contracția și relaxarea musculară, creșterea imunității și transmiterea impulsurilor nervoase. Variațiile severe ale calciului sunt cunoascute ca hipocalcemie și hipercalcemie, de aceea trebuie să cunoștem mereu nivelul pe care calciul îl are în organism.

8. Probele renale

Rinichii sunt organe-pereche, situate de fiecare parte a coloanei vertebrale. Funcția principală a acestora este aceea de a elimina produșii catabolismului și excesul de apă. Analizele pe care trebuie să le faci pentru a afla dacă rinichii tăi funcționează la parametrii normali îți indică informații în legătură cu urea, creatinine și sumarul de urină. Toate acestea indică dacă este cazul unei infecții urinare, insuficiențe renale sau chiar o afecțiune gravă de altfel.

Analizele medicale anuale presupun și o pregătire prealabilă a pacientului. Este foarte important să știi care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmezi înainte de a merge să recoltezi probele necesare analizelor.

Înainte cu 24 de ore de recoltarea probelor, evită să consumi alimente grase, dulciuri sau alcool și, de asemenea, nu face efort fizic intens. Recoltarea sângelui poate avea loc doar după un repaus alimentar de 12 ore, de aceea nu trebuie să consumi alimente sau lichide în dimineața în care mergi să ți se recolteze sânge. În cazul în care trebuie să faci un exudat faringian, este obligatoriu să nu fumezi și să nu faci toaleta cavității bucale.

Foto: Pixabay

COMENTARII

Cat dureaza sa iti pui un implant dentar?

acum 6 zile

Chiar daca este o varianta destul de costisitoare, implantul reprezinta cu siguranta o investitie inteleapta si care aduce cu sine foarte multe beneficii pe termen lung.

Cum tratam si cum prevenim bataturile?

acum 16 zile

Bataturile pot fi inofensive, dar pot strica cele mai frumoase momente din viata. In cazul in care porti o pereche de pantofi noua si stii sigur ca te vei confrunta cu bataturi in anumite zone ale picioarelor, aplica plasturi preventiv in zonele respective.

Sfaturi de la experti pentru un somn odihnitor

acum 17 zile

Expertii sustin ca nu este o solutie sa te obisnuiesti cu aceasta problema, ci trebuie, mai degraba, sa iei cateva masuri, care sa te ajute sa te relaxezi, apoi sa dormi ca un bebelus. Iata care ar fi acestea:

Sfaturi pentru a rămâne activă pe timp de iarnă

acum 24 zile

Nu lua o pauză de la obiceiurile tale sănătoase, doar pentru că iarna te inspiră să-ți petreci mai mult timp pe canapea, sub pătură. Încearcă să găsești o soluție și pentru perioadele mai aglomerate din timpul sărbătorilor. O viață activă îți va întări și sistemul imunitar, așa că poți fi scutită de răceli și gripe.

5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

acum 59 zile

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »