MIERCURI, 27 MAI 2020

Cum să dormi ca un bebeluș și să te odihnești suficient

 Chiar dacă ai ieșit din izolare, ai reînceput să mergi la muncă în ture, te-ai bucurat să te plimbi prin parc, este absolut firesc să fii precaută, să te simți ușor nesigură și să nu mai ai îndeajuns de multă energie ca acum două luni. Important e să nu lași aceste aspecte să te afecteze mai mult decât este cazul, să cultivi gândirea pozitivă și să ai grijă să te odihnești suficient.

Recomandarea specialiştilor - fie că e vorba de medici sau psihologi - este ca somnul să dureze 7-8 ore. Și nu doar pentru a fi energică și plină de vitalitate, ci și pentru a te simți bine. Să nu te mire dacă, privându-te involuntar de somn, te poziționezi undeva în partea de jos a piramidei bunei dispoziții și ai schimbări bruște de comportament, preponderent spre irascibilitate.

Dacă ai un somn fragmentat și vrei să reglezi acest aspect, poți ține cont de câteva recomandări:

Fă mișcare

După o perioadă de stat în casă în care e destul de probabil să nu fi făcut mișcare ca înainte, nu îți forța limitele organismului. Începe cu câteva exerciții de stretching, pilates sau mișcări de dans. Cum sălile de fitness sunt încă închise, iar alergatul în parc ar reprezenta o trecere mult prea bruscă și o forțare a articulațiilor, cel mai indicat ar fi să-ți cumperi un sistem x box, cu ajutorul căruia să faci mișcare interactiv.

Sporturi diverse, de la bowling la aruncarea suliței, multă distracție, monitorizarea activității și a caloriilor consumate - toate vor fi posibile cu ajutorul unei console. Cu siguranță, după o sesiune de xbox vei adormi dusă, iar insomnia va deveni doar o amintire îndepărtată.  Mai ales în weekend, poți încerca să evadezi din oraș, către locuri în mijlocul naturii; aerul de munte sau briza mării ar putea face minuni.

Citește

Nu e neapărat nevoie să citești istorie și microbiologie, domenii care implică multe cifre și noțiuni specifice, pentru a te obosi într-un mod plăcut. Câteva pagini din cartea preferată vor avea același efect asupra ta. Pentru a-ți forma o rutină, începe cu un bestseller sau cu un volum pe care voiai de mult timp să-l lecturezi.

Cere ajutor avizat

Chiar dacă ești convinsă că nu ai avea nevoie, dacă perioada de insomnie se prelungește mai mult de câteva zile, e recomandat să ceri ajutorul unui specialist. Somnul tău fragmentat sau insomnia pot ascunde dereglări ale organismului, probleme care se pot acutiza în timp, cum ar fi o dereglare hormonală, un episod depresiv, carențe de vitamine și minerale, o problemă cardiacă.

Dacă insomnia are la bază o stare prelungită de îngrijorare, atunci ar fi de preferat să încerci să discuți cu un psiholog, pentru a depăși împreună cu cineva acele blocaje. De asemenea, încearcă să te răsfeți și cu câteva ședințe de masaj de relaxare, pentru a te reechilibra și pentru a înlătura orice tensiune din corpul tău.

A fi bine cu tine reprezintă mai mult decât un deziderat, o dovadă de grijă și iubire față de propria persoană, ci și responsabilitate. Învață lucruri noi, ocupă-ți timpul cu activități care-ți plac și care te storc de energie, asigură-te că sănătatea ta se află în parametri normali  și, astfel, vei putea să te odihnești suficient, chiar dacă nu prea ai reușit în ultimul timp.

Sursă foto: unsplash.com

 

COMENTARII

5 fructe de vară potrivite pentru dietă

acum 1 zile

Fructele de sezon sunt pline de vitamine și minerale, oferind beneficii organismului. Cu toate acestea, știm despre fructe că au un conținut mare de fructoză. Asta înseamnă mai mult zahăr în organism. Cu toate acestea, zahărul din fructele servite proaspete este...

5 legume care te ajută să slăbești

acum 3 zile

Cu toții știm cum e să lupți cu kilogramele în plus și să simți că nu reușești niciodată să câștigi, desi tot ce-ți dorești să fi pe minus (la cântar). Lupta cea mai grea e cu poftele. Chiar dacă determinarea există, uneori îți e greu să reziști...

5 alimente bogate în magneziu de care organismul tău are nevoie

acum 3 zile

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru o bună funcționare a organismului. El joacă un rol important în 300 de reacții enzimatice din corp. Un mod eficient de a preveni deficitul de minerale este prin consumul regulat de alimente bogate în magneziu, precum avocado...

3 afecțiuni de sezon. Cum să ai grijă de sănătatea ta

acum 5 zile

După două luni de stat acasă, starea de relaxare ne-a pus în fața multor provocări și libertăți după care am tânjit în perioada de izolare. Schimbarea bruscă, animată de dorința de a face totul și de a recupera timpul pierdut, și interacțiunile cu prietenii pot...

5 beneficii ale uleiului de cocos

acum 5 zile

Uleiul de cocos este nutritiv, aducând numeroase beneficiI organismului. Acesta are multe întrebuințări, de la produsele dermatocosmetice la utilizarea acestuia în alimentație. Cele mai importante beneficii ale sale te vor convinge să îl folosești mai des. 5...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »